Ноутбуки

Особливість ноутбуків – єдиний із кришкою-монітором корпус, який легко перенести, особливо у спеціальній сумці. Пристрої введення інформації – вбудована клавіатура та сенсорна панель – тачпад (можна приєднати мишу). Наявність ємного акумулятора дозволяє працювати далеко від електричної мережі протягом кількох годин. Ці дві особливості забезпечують головну перевагу ноутбуків – мобільність за близьких до стаціонарних комп’ютерів технічних характеристик. Почавши роботу на ноутбуці вдома, можна продовжити її в офісі або навіть у відрядженні в іншому місті.

Однак необхідність розташувати багато комплектуючих деталей в обмеженому корпусі разом із часто неправильною експлуатацією нерідко викликає перегрів ноутбука та його вихід з ладу.

Notebook буквально означає «Національна книжка». Альтернативна назва Laptop (лептоп) дослівно означає “на колінах” і відображає часте розташування пристрою. Найцікавіше в тому, що такий поширений спосіб роботи шкодить як пристрою, так і користувачам, особливо молодим чоловікам.

На дні ноутбука є спеціальні опорні підставки. Завдяки їм є повітряний зазор між корпусом і твердою поверхнею, на якій, по ідеї, повинен працювати ноутбук. У положенні на колінах, і, тим більше, в ліжку, зазор відсутній, і ноутбук перегрівається. Користувачам, які люблять працювати з ноутбуком у такому положенні, рекомендується використовувати спеціальні підставки. Пропонуємо почитати про те, як правильно сидіти за комп’ютером.

Бережна експлуатація ноутбука особливо важлива через труднощі їх модернізації (за винятком заміни жорсткого накопичувача на твердотільний) та ремонту та досить високої ціни. Вартість особливо висока у ігрових моделей (аналогічно стаціонарним настільним ПК).