Чищення компонентів персонального комп’ютера

На численних форумах з дивовижною постійністю виникають гілки, в яких співрозмовники намагаються розібратися в причинах збоїв у роботі ноутбуків і персональних комп’ютерів. Як правило, йдеться про «зависання» системи під час роботи тривимірних додатків та випадкові перезавантаження. Як це не дивно, в більшості випадків причиною того, що відбувається, є не дії вірусів або злісних хакерів, а банальне ігнорування власниками рекомендацій з експлуатації обчислювальних систем. Слід пам’ятати, що будь-яка техніка потребує періодичного технічного обслуговування. Так, екран телевізора необхідно протирати, холодильник мити і розморожувати, а комп’ютери та ноутбуки чистити від пилу. У обчислювальній техніці ігнорування цього призводить до збоїв, поломок та подальшого ремонту.

Підготовка до чищення комп’ютера

Отже, якщо комп’ютер почав працювати зі збоями, то відновлення працездатності слід почати з чищення. Насамперед необхідно відключити живлення. Слід звернути увагу, що недостатньо простого вимкнення тумблера на подовжувачі – шнур живлення повинен бути повністю витягнутий з розетки. В якості альтернативи можна відключити шнур живлення від системного блоку. Також перед вилученням проводів рекомендується запам’ятати, який куди підключається, оскільки іноді їх кількість перевищує десяток і новачкові легко заплутатися в них. Після цього системний блок (корпус) потрібно обережно перемістити в доступне місце, наприклад, на стіл. Залишається лише відкрити ліву бічну кришку: найчастіше вона зі зворотного боку прикручена двома гвинтами.

Чистимо відео плату

За відображення зображення на екрані відповідає відеокарта. Вона може бути як частиною центрального процесора, і незалежним пристроєм. Різні проблеми із зображенням можуть бути викликані її перегріванням через проблеми із системою охолодження. Для чищення картку слід витягти з роз’єму материнської плати. На роз’ємі іноді є спеціальний фіксатор, який слід акуратно розблокувати: надмірних зусиль при роботі з комплектуючими необхідно уникати. Для самої чистки знадобиться невелика спринцівка, викрутка годинника, кілька сірників, вата і спирт.

Відеокарту бажано винести з приміщення і продути від пилу спринцівкою, витерти ваткою або, що краще, пензликом. У жодному разі не можна використовувати синтетичну тканину, оскільки можливий статичний розряд може пошкодити електронні компоненти. Знявши вентилятор, потрібно витерти лопаті ваткою, змоченою у спирті (швидко висихає). Видмуть залишки пилу з радіатора і витерти теплообмінні ребра.

Крім цього, не слід забувати про необхідність чищення мідних контактних майданчиків, схильних до природного окислення. У цьому допоможе звичайна канцелярська гумка-тертка.

Під час встановлення вентилятора зручно використовувати намагнічені предмети, що утримують маленькі гвинти.

Оперативна пам’ять

При очищенні від пилу іноді незаслужено забувають про модулі пам’яті, хоча саме через них можуть виникати помилки в роботі програм на комп’ютері. Модулі утримуються у роз’ємах двома стандартними фіксаторами. Відкривши їх, пам’ять можна легко вийняти. Далі слід почистити контакти і продути від пилу самі роз’єми. При зворотному встановленні тиск на модуль повинен розділятися: спочатку в роз’єм заходить одна сторона, потім інша. Засувки-фіксатори повинні заблокувати пам’ять. Крім того, по виїмці у роз’ємі та на модулі його необхідно правильно зорієнтувати – це так званий «захист від дурня», що перешкоджає помилковому підключенню.

Процесор та системна плата

За допомогою пензлика або сухої вати з елементів материнської плати видаляється весь пил. З радіатора системи охолодження центрального процесора видуваються забруднення, а лопаті вентилятора витираються змоченою у спирті ватою, оскільки зазвичай сухого протирання недостатньо.

Блок живлення комп’ютера

Важливою деталлю в системному блоці є джерело електроживлення. Від його справної роботи залежить стійкість до відмови всієї обчислювальної системи. Іноді розкид харчування лише на десяті частки вольта викликає зависання. Для чищення цього компонента не потрібно відключення всіх проводів: цілком достатньо відкрутити 4 гвинти, що його утримують.