Електромеханічний етап

Найменш тривалим етапом у розвитку обчислювальної техніки та охоплюючим близько 60 років є електромеханічний – від створення першого табулятора американським інженером Германом Холлерітом до винаходу першої ЕОМ ENIAK (1945). Необхідність проведення масових розрахунків, і навіть розвиток прикладної електротехніки виступили передумовами до створення проектів такого типу.

Рахунково-аналітичний комплекс, який був призначений для обробки інформації на перфокарткових носіях, є класичним типом засобів етапу електромеханіки, а значення робіт Холлериту для розвитку обчислювальної техніки визначається двома факторами: по-перше, Герман став основоположником нового рахунково-перфораційного напряму в обчислювальній техніці — з відповідним обладнанням для широкого кола економічних і науково-технічних розрахунків. Яке, своєю чергою, призвело до створення машиносчётных станцій, які послужили прообразом сучасних обчислювальних центрів. По-друге, навіть у наш час використання великої кількості різноманітних пристроїв введення/виведення інформації не скасувало повністю використання перфокарткової технології.

Завершується електромеханічний етап у розвитку обчислювальної техніки створенням цілого ряду складних релейних та релейно-механічних систем з програмним управлінням, яке характеризується універсальністю алгоритмів та здатністю виконувати складні науково-технічні обчислення в автоматичному режимі (зі швидкостями, що на порядок перевищують швидкість роботи арифмометрів) електропроводом). Описані вище апарати можна як прямих попередників універсальних ЕОМ.