Ринок праці Луцька піcля локдауну

Другий локдаун, що трапився на початку весни в Луцьку як і у всій Україні, не так сильно вдарив по ринку праці, як попередній. Якщо порівняти з минулим роком, коли були введені обмеження, кількість вакансій збільшилася на 28%, про що повідомив сервіс «робота Луцьк» на порталі OBYAVA.ua. У цьому році громадяни виявилися більш підготовлені до обмежень, ніж в минулому.

Щоб виявити рівень адаптація ринку праці в Україні, фахівці ресурсу провели дослідження, порівнявши локдаун в березні-квітні 2021 і локдаун у 2020 році. Перше і головне — це те, що під час недавнього локдауна кількість пропозицій від роботодавців стало на 28% більше, ніж в тому році. Перші позиції рейтингу в цьому та минулому році займає оптова та роздрібна торгівля, транспорт, логістика, будівництво, виробництво та IT.

Затребувані професії тоді та зараз

Локдаун 2020 зробив найбільш затребуваними в Луцьку: кур’єрів, торгових представників, охоронців, менеджерів з продажу та продавців на ринках.

Затребуваність даних фахівців у Луцьку висока і у 2021 році, проте на лідируючі позиції вийшли продавці-консультанти, а за ними вже йдуть менеджери, охоронці, таксисти та вантажники. Хоча ринок праці виріс на 28%, попит на роботу піднявся лише на 3%, в порівнянні з локдауном 2020 року.

Якщо в минулому році люди охоче відгукувалися на вакансії кур’єрів, віддалених робочих і касирів, то зараз здобувачів більше цікавлять вакансії промоутера, консультанта, менеджера, оператора на телефон і кур’єра. Спираючись на статистику, були зроблені висновки, що найбільшою популярністю стала користуватися віддалена робота.

Віддалена робота

Під час весняного локдауна в цьому році з’явилося на 37% більше пропозицій по віддаленій роботі, якщо порівнювати з 2020 роком.

На «віддаленку» по Луцьку потрібні бухглатери, оператори ПК, копірайтери та співробітники call-центрів. Того року великим попитом користувалися фахівці в веб-дизайні, перекладачі, менеджери онлайн-магазинів і бухгалтери. Незважаючи на це, попит претендентів на віддалену роботу зменшився у порівнянні з 2020 на 17%. В топах пошукових запитів робота перекладачем, адміністратором, оператором, бухгалтером. Великий попит на неповний робочий день.

Також експерти відзначають зростання попиту на вакансії з неповною зайнятістю, куди входять підробітки, робота на півставки і неповний робочий день. Попит у працівників у 2021 збільшився на 23%, а у роботодавців на 31%. Попит і пропозиція не сильно відрізняються, а роботодавцям потрібні люди на неповний робочий день у сфері фізичної праці, перекладу на іноземні мови і продажів.